Consideracions sobre la proposta de revitalització de la plaça de Sant Roc

-Des de Projecte Oliva entenem que el projecte que ha fet públic l’equip de Govern d’Oliva ha de tindre en conter les activitats que es realitzen en la plaça de Sant Roc. Ocupar l’espai diàfan afectarà a la vida d’aquesta.

 

 

-A més, lamentem que, una vegada més, l’equip de Govern no informe a la resta de corporació dels projectes que van a executar. Aquest comportament anòmal i obscur està convertint-se en la (mala) pràctica habitual d’aquesta legislatura

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Al Plenari ordinari de març de 2021, celebrat el matí d’aquest dimecres a l’Ajuntament d’Oliva, el grup municipal de PRO Oliva hem volgut plantejar algunes consideracions sobre el projecte de revitalització que el Govern d’Oliva ha fet públic per a la Plaça de Sant Roc.

 

Primerament hem de lamentar, per enèsima vegada en aquesta legislatura, que el Govern d’Oliva actue amb obscurantisme i d’esquena a la resta de corporació. Encara que resulte sorprenent, els regidors de l’oposició ens hem hagut d’assabentar del que vol fer-se a la plaça perquè uns veïns del barri han compartit imatges dels projectes que es tenen per a la plaça.

 

Aquest comportament anòmal i obscur és la tònica d’una legislatura marcada pels personalismes dels regidors del govern. Els regidors del govern fan el que volen amb les seues delegacions, sense compartir cap informació amb la resta de corporació. És moment de recordar-los, com hem fet en anteriors ocasions, que fa ús de diners públics, i tenen l’obligació d’informar a tota la corporació del que fan i amb ells. Per als regidors, donar informació no és una concessió o gràcia, és una obligació.

 

Per tot això, resulta encara més paradoxal que estiguen venent a la premsa que el projecte de la plaça volen obrir-lo a la participació ciutadana i no han sigut capaços ni d’informar a la resta de la corporació.

 

Algunes consideracions sobre la reforma proposada a la plaça de Sant Roc

Feta aquesta necessària puntualització inicial, sense esperar a que ens donen permís, des de PRO volíem fer públiques algunes consideracions respecte als dos projectes que, pel que hem vist a les xarxes socials, des del Govern s’ha plantejat.

 

Tots dos projectes plantegen la col·locació d’elements que ocupen l’espai diàfan de la plaça. Des de Projecte Oliva pensem que aquest disseny busca canviar la imatge de la plaça de Sant Roc sense tindre en compte la seua activitat habitual.

 

No s’ha tingut en conter, a l’hora de fer aquests projectes, que aquesta plaça te moltes activitats al llarg de l’any, setmanalment, que li donen molta vida, precisament, per ser un espai diàfan. Les activitats del Júnior de la parròquia, totes les activitats de les festes del Crist, els sopars de l’Associació Veïnal, el Figatell&Gin, etc. Alguns anys s’han fet recitals de poesia, inclús concerts de música... Amb el disseny plantejat, tot això no serà possible i és aquesta la vida tradicional d’aquest espai.

 

Des de Projecte Oliva pensem que per revitalitzar aquesta plaça el que es necessita, precisament, és apostar per donar-li vida amb activitat cultural. Si es col·loquen elements al mig de la plaça es mata radicalment tota possibilitat d’aquestes activitats. I seria un gran error.

 

Respecte a la instal·lació d’un jardí vertical, d’entrada, pensem que és un bon element que pot embellir la plaça. No obstant això, requerirà d’un manteniment prou elevat. Recordem que l’arbre de la plaça es va esguellar per falta de manteniment (tot i els continus avisos dels veïns) i la palmera manca també del manteniment adequat. L’actual equip de govern, com els hem advertit en diverses ocasions, planteja actuacions sense tindre en conter les possibilitats de manteniment en òptimes condicions i després tot envelleix i es fa malbé a gran velocitat. Calser realista amb la capacitat que l’Ajuntament te actualment per mantindre aquestes infraestructures. Si no apleguem al més elemental, com volem anar l’extraordinari?

 

Al carrer Fossar, just al costat de la plaça, hi ha un xicotet jardí que tampoc te l’adequat manteniment i les plantes del mur requerixen d’una tasca constant de desratització i desinsectació. Açò s’ha de tindre en conter també per al jardí vertical.

 

Per últim, un dels principals aspectes a millorar en la plaça és la integració dels contenidors de fem. Constantment són un problema d’abocaments incontrolats i estèticament empobreixen la plaça, just a l’entrada de l’església. Aquest punt s’obvia en el plantejament que ha fet el govern i, posats mans a l’obra, seria interessant que es tinguera en consideració i es buscara una solució factible.

 

Ningú ens les ha demanat, i ni tan sols se’ns ha informat del que pensa fer-se a la plaça. Però, des de PRO pensem que és important reparar en aquests aspectes abans d’actuar. Sobretot, en la col·locació d’elements al mig de la plaça, ja que trenca l’essència de la mateixa i impossibilitaria que es dugueren a terme les activitats tradicionals en ella.

 

Joan Mata: «Aquesta plaça te una vida que no pot obviar-se a l’hora de plantejar possibles reformes. Amb el que l’equip de govern proposa s'anul·la tota possibilitat de fer de la plaça de Sant Roc un espai obert a les activitats socials i culturals, i la redueixen a ser un parc més. Valorem positivament que es vulga actuar en aquest emblemàtic espai de la nostra ciutat, però s’ha d’avaluar millor el seu impacte i ajustar més el projecte a la realitat de la plaça».