La Conselleria d’Educació salva el Pla Edificant, a pesar del govern d’Oliva

El govern d’Oliva ha fet pública una nota de premsa en la que anuncia com a novetat que la Generalitat Valenciana ha notificat a l’Ajuntament d’Oliva el vist i plau a l’expedient del Projecte Edificant per a tres centres educatius i formatius de la ciutat. Vist així, sembla com si hagueren atorgat a Oliva “més” o “nous” fons per a les obres de millora dels Centres Educatius.

 

Però, realment, el que està fent-se és revestir de novetat el que fou un error, i gros, de la regidora d’Educació, Anna Morell, en tindre que tornar 3’7 milions d’euros per incapacitat de gestionar a temps eixos fons, que estaven aprovats ja l’any 2019. La Generalitat no està atorgant un nou Pla Edificant a Oliva, sinó tirant una tabla de salvació per a que l’erro de la regidora no perjudique a la comunitat educativa.

 

            En la nota de premsa, publicada al web de l’Ajuntament d’Oliva, el govern d’Oliva diu que les projectes de millora dels centres educatius van quedar paralitzats per la pandèmia sanitària i que degut a la pujada de preus per la guerra d’Ucraïna, no va poder assumir cap empresa. De nou, i com sempre denunciem, el govern d’Oliva gasta la pandèmia i la guerra d’Ucraïna com un escut, com una excusa, per encobrir el que són errors de gestió del propi govern municipal.

 

            Veient la relació de fets i dates, s’entén millor:

Al desembre de 2018, essent regidora d’Educació Yolanda Pastor (PRO), es duen a terme les primeres reunions amb la Conselleria d’Educació. De gener a maig de 2019, després de moltes reunions amb tota la comunitat educativa, es redacten totes les memòries valores per cobrir les principals necessitats de tots els col·legis. En eixe moment, la Conselleria d’Educació aprova unes memòries, valorades en 3’7 milions d’euros, i quedava tot perfectament preparat per, durant els 4 anys de la present legislatura (2019-2023), executar-ho.

 

En aquesta legislatura, des de 2019 fins a hui, sols s’han executat per part del govern d’Oliva el 20% dels fons. I açò no és degut a la pandèmia o a la guerra d’Ucraïna, si no que, conforme ja vam denunciar el passat més de maig, ha estat conseqüència d’una estratègia política del govern d’Oliva de voler jugar amb els temps d’execució per fer-los quadrar amb els temps polítics, de forma que es retardava l’inici de les obres perquè aquestes estigueren acabades a portes de les eleccions, amb les pertinents inauguracions, fotos i publicitat.

 

Així les coses, jugant amb els temps per fer política, sí va vindre la pandèmia i va disparar els preus de les obres sense que aquestes hagueren començat. Altres municipis, que ja havien començat les obres, ja les tenen pràcticament acabades, amb simplement una actualització dels preus. Oliva no havia posat en marxa res, i donada la impossibilitat de complir amb els terminis d’execució, va haver de tornar els fons.

 

Ho explicarem ací: https://www.projecteoliva.es/2022/05/11/el-pla-edificant-d-oliva-no-s-executar%C3%A0-aquesta-legislatura/

 

Quan es juga a fer política es corre el risc de que la força de la realitat entorpisca els plans, amb el conseqüent perjudici per a tota la ciutadania d’Oliva. Aquesta nefasta gestió ha generat que els alumnes d’Oliva no puguen tindre executades ja les millores dels seus centres educatius. Ara aplegaran més de 4 anys tard. Si tot s’haguera fet quan tocava, com altres municipis han fet, les obres ja estarien fetes.

 

La guerra d’Ucraïna va començar en febrer de 2022, i les obres haurien d’haver-se iniciat molt abans. La pandèmia va parar la resolució d’expedients durant els mesos de confinament, però no va parar la seua tramitació, per això altres municipis, insistim, sí han executat les obres quan tocava.

 

Com sempre, el govern Compromís-PSOE d’Oliva no fa autocrítica ni assumeix cap error. La culpa sempre la deriven a altres, sempre posant la pandèmia, i ara la guerra d’Ucraïna, com a cap de turc. Això converteix al govern d’Oliva en un govern incapaç de millorar i corregir errors, perquè mai els assumeix.

 

Ens alegrem que ara preocupen les escoles als govern Compromís-PSOE, ja que durant les legislatures de 2003 a 2015, aquests van patir un abandonament i deixadesa vergonyants. Fins la passada legislatura, amb Yolanda Pastor a la regidoria d’educació, no es va prestar atenció a les necessitats de manteniment dels centres educatius  d’Oliva.

 

Yolanda Pastor, portaveu de PRO: “És importantíssima l’aportació del Pla Edificant de la Conselleria. S’han creat i renovat molts col·legis i instituts de tota la Comunitat Valenciana. Llàstima que el govern d’Oliva, aplegue l’últim, també en açò”.

 

Des de Projecte Oliva ens alegrem molt que finalment sí haja sigut aprovat per part de la Conselleria el Pla Edificant per a Oliva. Ens alegrem especialment pel CEIP Alfadalí (que tindrà nou aulari infantil, un nou gimnàs, la sala d’usos múltiples i la reparació de la pista esportiva), l’IES Gregori Maians (amb la construcció d’un nou gimnàs) i el Conservatori Professional de Música (que millorarà la seua accessibilitat). És una bona notícia per a la ciutat que la Conselleria haja tingut la deferència de dur a terme aquestes obres, tot i l’error gravíssim del govern d’Oliva. Malauradament, aquest error costarà molts diners. Les obres que costaven 3’7 milions d’euros ara costarà 5’2 milions.

 

Esperem, pel bé de tots, que el Govern Compromís-PSOE d’Oliva no torne a fallar a la comunitat educativa.