Un estiu meravellós (a pesar de tot) a les platges més boniques del món

Article d'opinió de Mireia Morera, regidora de PRO, publicat al Periòdic Levante EMV (4-06-2020)

Ha arribat el mes de juny i és moment, ara més que mai, de passejar a l'aire lliure i gaudir de les nostres platges, que són, sense cap dubte, les més boniques de tota la Comunitat Valenciana i d'Espanya. Som afortunats de tindre tan a prop esta meravella natural i compartim amb turistes i visitants la nostra estima per elles. És, per açò, que són el nostre recurs natural i turístic més preciat.

Ha arribat el mes de juny i és moment, ara més que mai, de passejar a l'aire lliure i gaudir de les nostres platges, que són, sense cap dubte, les més boniques de tota la Comunitat Valenciana i d'Espanya. Som afortunats de tindre tan a prop esta meravella natural i compartim amb turistes i visitants la nostra estima per elles. És, per açò, que són el nostre recurs natural i turístic més preciat.

 

La naturalitat de les platges d'Oliva, entenent per naturalitat les seues formacions dunars, els desembocaments al mar dels seus rius, i la seua fauna i flora característiques constituixen un ecosistema únic, el qual devem conservar i preservar entre tots.

El turisme que arriba fins a Oliva per gaudir de les seues platges, entre altres atractius com ho son la gastronomia, l'esport, altres activitats a l'aire lliure i el turisme cultural, és predominantment un turista amant de la natura i de la tranquilitat que ofereix el nostre municipi, sense massificacions i amb llargues jornades que transcorren des del primer passeig del dia amb l´ixida del sol fins ben entrada la nit a les terrasses de restaurants i xiringuitos.

Per tal que es puguen mantindre i millorar les característiques i la personalitat única i inigualable d'Oliva com a destí turístic, cal dur a terme polítiques de desenvolupament sostenible mantenint els procesos naturals de l´ecosistema i permitint el benestar de la societat mitjançant accions de conservació i permetent un ús racional dels recursos.

És a dir, les polítiques de conservació tenen en compte les característiques del recurs i planifiquen per assolir objectius prestablerts en matèria ecològica, social, econòmica i també cultural. La gestió de platges comprén, aleshores, les accions i ferramentes per aconseguir un millor aprofitament i la permanència d'este espai natural.

 

Com deia a l'inici d'este escrit, ja ha arribat el mes de juny, i amb ell la indignació que ens provoca vore que les nostres platges es troben en un estat total d'abandonament. És cert que està siguent un any complex en quant a la gestió de les platges. Primer amb els desperfectes causats per la borrasca Glòria i després per la incertesa a nivell operacional davant el Covid19. Però igual de cert és que quedar-se de braços creuats no ajuda a millorar la situació de les nostres platges i que sempre hi ha actuacions possibles (sols cal vore les accions implementades per altres municipis veïns com Gandia o Dénia) per tal de pal·liar els efectes negatius que estes dolentes situacions estàn provocant en el nostre litoral i en el principal motor econòmic de la nostra ciutat. És un any especialment complexe i per tant, Oliva requereix d'un govern al cap davant de la gestió d'estes situacions a l´altura de les circumstàncies, d'uns gestors polítics capaços de coordinar tots els recursos que tenen al seu abast (econòmics, tècnics i de personal) per intervindre de la manera més ràpida i efectiva possible.

En canvi, ha arribat el mes de juny i grans muntons de posidònia i altres restes esperant a ser retirats donen la benvinguda a la nostra platja. Accesos inaccessibles, infraestructures enterrades, d'altres arrancades, baranes per pintar, cartelleria per posar, mobiliari urbà sense cap tipus de manteniment i séquies per netejar conformen la imatge desoladora que ofereix Oliva de la seua platja. Mentrestant empresaris, ciutadans i altres usuaris esperen sense rebre ni una sola comunicació oficial per informar-los del seu estat actual, de quines actuacions van a efectuar-se ni de com va a gestionar-se l'us i aprofitament d'este espai. En un moment especialment crític com en el que ens trobem inmersos actualment, a causa d'esta gravíssima crisi que està afectant de manera irreversible la nostra societat i la nostra economia, necessitem i exigim als nostres governants, la capacitat d´implementar mesures de conservació dels nostres recursos, de salvaguarda dels interesos de la nostra ciutat i sobretot de mesures que preserven la seguretat i la salut de les persones.

Sí, la platja d'Oliva acaba d'estrenar mes de juny, però sembla que s'ha detés en el temps, just a finals de gener, en passar l´últim temporal. També sembla que en aquell mateix mes de Gener, a Fitur concretament, es va detindre el temps per a l´alcalde d'Oliva, David González i per al seu regidor de Turisme i Platges, Kino Calafat. Un, mentre feia política mostrant imatges de la nostra platja destrossada, per "visibilitzar" la necessitat de protegir el litoral (això ens volia fer creure) i el segon mentre venía la tasca realitzada per altres gestors en anys anteriors en matèria turística. Ens hagués vingut molt bé que a banda d´utilitzar l'ocasió per fer-se propaganda política també haguessin predicat amb l'exemple.

Doncs bé, aquella promoció més política que turística junt amb uns quants titulars més de premsa, buits de contingut, resumeix el que ha estat fins ara la seua tasca en aquesta matèria. Una llàstima que els que tenen la responsabilitat de gestionar la nostra ciutat confonguen escenaris i objectius perquè de no ser així, i tindre un govern responsable i compromés, ara estaríem parlant d´una excel·lent promoció d'Oliva a la fira turística més rellevant d'Espanya i d'una gestió política adequada en matèria de platges.

Huí el senyor alcalde d'Oliva també podría mostrar imatges de la seua platja com aquelles de Fitur. Estaria molt bé que les contemplara junt amb el seu soci de govern per recordar-se'n que, la conservació i preservació de les platges és cosa de tots i d´ells, que són els responsables polítics, més que de ningú més.

Per acabar, dir-vos que no deixem que la mancança de responsabilitat d'uns ens impedixca gaudir al màxim d´un estiu meravellòs a les que, a pesar de tot açò, continuen seguent i seran les platges més boniques del món. Bon estiu a tots!