A dos mesos d’acabar-se l’any, Oliva continua sense Pressupost municipal de 2020

 Immersos com estem en plena tempesta política a la ciutat d’Oliva (una escenificació més de que aquest govern de conveniència apadrinat pel Botànic no tindrà mai una pacífica convivència) Oliva continua, a les acaballes del mes d’octubre, sense tindre el Pressupost municipal de 2020. Sí, el de 2020 (les bregues van afectant la gestió del poble, és així de lamentable).

 

La Llei d'Hisendes Locals (la que regula el procediment per a l’aprovació dels Pressupostos municipals), diu que abans del 15 d’octubre deuria elevar-se, per part de l’Alcalde, una proposta de Pressupostos municipals per a la seua aprovació. Parla, lògicament, el Pressupost per a l’any següent, entrant aquest en vigor l’1 de gener.

 

Consumint-se octubre i a Oliva, el que no tenim encara és, com diem, Pressupost de l’any en curs. És a dir, no és que no s’estiga tramitant el Pressupost de l’any que ve, com diu la Llei, sinó que no tenim encara tramitat ni el de l’any que estem a punt d’acabar.

 

La Covid no és excusa, només cal mirar als municipis del nostre entorn. O inclús al Govern de l’Estat, que ja comença a preparar els Pressupostos de 2021.

 

 

Anem camí del desastre de l’any passat...

 

El pressupost de 2019 es va aprovar en novembre, un rècord de demora històric i una autèntica barbaritat. La tramitació va ser desastrosa, obligant el govern als partits de l’oposició a estudiar amb menys de 10 dies tota la documentació, no possibilitant-nos així poder fer les pertinents consultes tècniques ni fer una adequada valoració de la proposta.

 

Però no sols és que es va tindre poca consideració i respecte per l’oposició, sinó que es van posar en risc les subvencions nominatives per a les associacions festives, culturals i esportives; les inversions, etc.

 

Davant aquesta situació des de Projecte Oliva vam alçar la veu, denunciant la falta de previsió i mal fer de la regidora d’Hisenda i Vicealcadessa, Ana Morell, i del Sr. Alcalde, David González, màxims responsables de traure avant el Pressupost municipal. La contestació per part de la Sra. Morell va ser que estàvem en l’inici de la legislatura i que per a 2020 no ocorreria igual, que abans de març Oliva tindria Pressupost.

 

Suposàvem que la Sra. Morell incompliria i que el que ens deia ni s’ho crea. L’any passat la Sra. Morell es va excusar dient que la culpa era de PRO... Increïble. Ara, escoltarem com a excusa que la crisi sanitària per la Covid-19 ha impedit tindre el pressupost abans. Açò és una excusa que no pot creure’s ningú per dos motius clars: Primer, l’Estat d’Alarma es declara el 14 de març, i si la sra. Morell assegurava que abans de març tindríem Pressupost, com a molt tard (fent una adequada tramitació) en l’última setmana de gener s’haurien iniciat les negociacions i presentat els primers esborranys. I segon, si la Covid-19 fora l’impediment per a tindre Pressupost a temps, cap Ajuntament del nostre entorn el tindria.

 

 

No hi ha excusa. Podem entendre un retard lògic, per la situació sanitària, però ací el que comencem a veure és un escenari molt paregut al de l’any passat: arribar molt, molt tard, incertesa entre els col·lectius del municipi respecte a les subvencions, i una tramitació precipitada que denota una clara falta de projecte de ciutat i d’estratègia de gestió a mig plaç per part del Govern de Compromís-PSOE, el pseudo-Botànic embridat per les altes esferes.

 

 

S’ha convocat per a dijous la primera taula de negociació amb els sindicats i coneixem un esborrany de Pressupost prou insuficient

 

El Pressupost municipal no només és conformar una previsió d’ingressos fiscal i una distribució de les despeses municipals, sinó que està conformat per un conjunt de documents relatius al personal funcionari i laboral de l’Ajuntament, plans i programes d’inversió i finançació, programes d’actuació, etc. Un Pressupost, per tant, és l’expressió de la planificació que deu tindre un govern per iniciar un nou any de gestió.

 

La sra. Morell porta dient-nos, des de març, que prompte ens passarà el pressupost. El 12 d’octubre ens va facilitar un esborrany de només la relació de xifres econòmiques per capítols. Un esborrany de pressupost que no podem valorar encara públicament perquè te la consideració de document intern, però vist el proposat per Vicealcaldessa... aquest pressupost podria traduïr-se en una nova brega del Govern. A no ser que Compromís ja estiga en pla meninfot i trague amb el que li donen.

 

S’arriba tard, s’arriba mal, però el més preocupant de tot és que es percep una clara desorientació del Govern i una falta de projecte comú per a millorar la nostra ciutat. El govern de Compromís-PSOE no te una estratègia de ciutat ni una preocupació reformista per a un Ajuntament que necessita modernitzar-se. Cada vegada queda més patent que existeix una certa despreocupació i desídia per dur a terme els moviments estratègics que Oliva precisa per aplegar al segle XXI, i aquesta falta de contingut, el Govern d’Oliva intenta camuflar-la amb notícies buides, inundant les xarxes de fotos institucionals o amb fantasies del nivell d’un Dron de 40.000€.

 

Tot apunta a que tornarem a tindre els Pressupost d’Oliva a mitjans del mes de novembre i, per tant, tindre un Pressupost amb una vigència plena de pràcticament un mes. Tindre pressupostos quan l’any ja s’ha acabat.

 

 

Inestabilitat...

 

És evident que la cohesió del Govern d’Oliva és pura aparença. I més després de l’última representació del sainet pel tema de la Casa d’Anna Morell. En matèria pressupostària, el PSOE te la clau dels diners i controla els temps i, des d’aquesta posició, traça la seua tradicional política centrada en el rendiment polític i electoral i sense afrontar els problemes de fons (molts d’ells provocats per governs socialistes anteriors), mentre Compromís s’encollix cada vegada més i observa i consentix, impassible, el malbaratament d’una legislatura transcendental per al futur de la ciutat d’Oliva. El Alcalde, reduït a pura subsistència.

 

Les inversions necessàries per a la reforma del Teatre Olímpia i l’acabament del Centre Olivense (per exemple), els diners que es precisen per poder licitar un nou contracte de recollida de fem, de neteja viària, neteja de platges (entre d’altres), els moviments necessaris per reorganitzar el personal i reforçar els departaments estratègics per donar agilitat a l’Administració... Totes aquestes qüestions són clau i, alhora, són font de disputa entre un govern que és en veritat dos i que remen en direccions contràries fent que la barca (l’Ajuntament) rode en cercles i no avance enlloc.

 

 

 

Yolanda Pastor, Portaveu PRO Oliva: «Es repeteixen els esquemes de l’any passat i la situació és ja molt preocupant. Que acabant 2020 encara no tinguem Pressupost és un símptoma clar que el Govern d’Oliva no funciona, que la sra. Morell no està a l’altura que requereix el departament d’Hisenda i que no hi ha un projecte de ciutat a mig plaç. Passen els dies i les coses no milloren al nostre Ajuntament. Aquesta inestabilitat afecta directament a les associacions culturals, esportives, festeres i empreses del nostre poble».