Obres en el col·legi Lluis Vives en ple curs escolar: ho vam advertir

La regidora d'Educació, Maria Josep Llorens, no va escoltar les advertència del Consell Escolar i de Projecte Oliva.

En un curs tan complicat com l’actual per a tots els centres escolars, al col·legi Lluís Vives, el govern d’Oliva va decidit sumar-li una dificultat més: realitzar les obres del Pla Edificant durant els dies lectius.

 

Durant la passada legislatura, en la qual Yolanda Pastor va estar al càrrec de la regidoria d’Educació, es va formalitzar la adhesió al Pla Edificant i es van realitzar totes les memòries valorades que recollien les necessitats dels centre educatius.

 

Però, baix la direcció de l’actual regidora d’educació, la socialista Maria Josep Llorens, i la regidora de contractació, Anna Morell, no s’han tingut en compte aquestes consideracions. I mira que s’ha advertit! Així les coses, a finals de l’estiu es van adjudicar les obres corresponents previstes al col·legi Lluís Vives (unes obres que afecten a tots els aularis) i, el 29 de setembre de 2020 es va informar al Consell Escolar que a l’octubre s’iniciarien les actuacions.

 

 

Comencen els problemes, i es va advertir...

Quan en setembre s’informa al Consell Escolar de l’imminent inici de les actuacions, aquest va manifestar la seua preocupació, al regidor del Govern membre del Consell, per unes obre en ple curs escolar. Projecte Oliva també va traslladar aquesta preocupació al Plenari d’octubre i al de novembre: «pot resultar perillós que s’estiga fent obra mentre els xiquets estan en el centre», va advertir Yolanda Pastor.

 

Però, es va fer cas omís. O més bé, es va voler assegurar que no passava res, que tot estaria controlat.

 

D’octubre fins a les vacances de Nadal, les obres van estar concentrades en una part del centre, concretament al gimnàs. Durant aquest temps, es van acusar greus problemes de soroll. Tinguem en conter que les classes s’impartixen amb totes les finestres obertes, a causa de la Covid. Un constant moviment de materials, picar i muntar provoca un soroll difícilment compaginable amb l’ambient de calma que requereix un centre educatiu.

 

 

Tornar a les aules amb tot el col·legi en obres...

Després del Nadal, les obres han anat avançant fins al punt d’estar tot el centre en obres. Entre d’altres coses, s'estàn xapant els murs de tots els corredors. Així, a la tornada a les aules el 7 de gener, el centre estava en unes pèssimes condicions de pols i materials. «Cal agrair el gran esforç que han fet els mestres de Lluïs Vives per garantir la seguretat de tots els xiquets. Les obres estan en un estat en què es fa difícilment compaginable que els obrers estiguen treballant alhora que els xiquets estan al centre», apunta Yolanda Pastor.

 

Estem davant un panorama preocupant. I ho vam advertir: tant el Consell Escolar del Centre, com el nostre grup municipal. No van fer cas.

 

Demanem un informe de situació de les obres i que es garantisquen les condicions de seguretat i salut dels alumnes del col·legi Lluís Vives.

 

 

No s’escolta als grups de l’oposició ni als Consells Escolars

Estiguen atents, perquè segur que el govern, en un desesperat intent de fer oposició a l'oposició, ens titlla d’alarmistes o de populistes. O les dos coses. Aquesta és la defensa que estan assumint davant les crítiques. Però, el nostre deure com a partit que està a l’oposició és informar a la ciutadania del que ocorre al nostre poble (l'Oliva real de la que el govern evita parlar) i alçar la veu en defensa dels interessos i preocupacions que no s’escolten.

 

Com veuen, estem denunciant que les obres del Pla Edificant al Col·legi Lluís Vives estiguen duent-se a terme durant el curs escolar (en aquest especial i singular curs escolar marcat per la pandèmia).

Nosaltres vam proposar que les obres s’hagueren executat aquest estiu; se’ns va dir que no aplegaven a temps de realitzar la contractació abans. Al que vam contestar que es demoraren les actuacions fins l’estiu que ve, que obrar amb els xiquets a les aules no és el més adequat.

 

No se’ns va fer cas i ara es manifesten els problemes. La regidora d’Educació, Maria Josep Llorens, té la potestat de decidir, i va decidir fer les obres ara. Nosaltres vam advertir dels problemes que podrien comportar, i ací estan els problemes. No ens alegrem, ho lamentem, però devem informar i proposar solucions: fer un informe de situació i en base a aquest, decidir què fer amb les obres o si cal modificar i reforçar els protocols de seguretat i salut. O si per contra, tot es considera que està bé, doncs tindre aquesta informació i poder traslladar la tranquil·litat que mereixen els pares, les mares, l'alumnat i el professorat del centre.

 

 

En què consisteixen les actuacions del Lluís Vives?

Baix la direcció de Yolanda Pastor com a regidora d’Educació, en la passada legislatura, l’Ajuntament d’Oliva es va adherir, el 23 de gener de 2018, al Pla Edificant de Conselleria. Es van presentar les sol·licituds d’adhesió per centres i es va presentar una memòria valorada del que es pretenia fer a cada col·legi, per cobrir les necessitats que s’havien detectat. Les memòries presentades per a tots els centres educatius (inclòs el Conservatori) van ser acceptades per Conselleria.

 

En concret, l'actuació prevista per al col·legi Lluís Vives compta amb resolució favorable de la Conselleria d’Educació des del 12 de juny de 2019. Les obres que allí s’executen sumen un total de 583.460€ i consisteixen en: renovació de portes i finestres, millora de l’ascensor, incorporació d’aire condicionat a les aules d’infantil, reforma dels vestuaris del gimnàs i l’entaulellat dels corredors.

 

La feina es va deixar tota preparada per a executar-se. Però amb el curs en marxa no es moment de fer-les. S’ha d’aprofitar les vacances de Nadal i Pasqua per a les obres menors i manteniment, i l’estiu per a les grans actuacions. Així ho va fer Projecte Oliva durant els quatre anys que Yolanda Pastor va estar al capdavant de la regidoria d’Educació. Només demanem que es continue amb aquest criteri.