Ajudes a autònoms: Oliva necessita una intel·ligent combinació d’ajudes directes i exempcions d’impostos als sectors afectats

L’actual equip de Govern continua en la seua tònica de demanar unitat però no practicar-la

PROjecte Oliva, una actitud propositiva, una alternativa al Govern

Una setmana després de que s’anunciara el Pla de la Generalitat Valenciana per ajudar als autònoms per fer front als efectes econòmics de la Covid-19, els grups de l’oposició continuem sense rebre cap tipus d’informació per part del Govern d’Oliva.

 

L’actual equip de Govern continua en la seua tònica de demanar unitat però no practicar-la. Com és habitual, els regidors de l’oposició ens hem d’assabentar per la premsa o per les xarxes socials de les decisions que el Govern d’Oliva pren amb els recursos públics.

 

En el cas de les ajudes als autònoms, molt importants per a molts veïns de la ciutat, hem conegut pel DOGV (Diari Oficial de la Generalitat Valenciana) que Oliva rebrà 827.000€, dels quals el 62’5% l’aportarà la Generalitat i el 24’5% la Diputació de València i l’Ajuntament el 15%. Aquesta aportació municipal no és cap iniciativa del Govern local, sinó que és el que el propi Pla de la Generalitat estableix: una part dels diners els han de posar els Ajuntaments.

 

L’Ajuntament d’Oliva s’ha d’adherir a aquest Pla (Gandia ja ho ha fet). Al Plenari de dijous passat, Yolanda Pastor va preguntar si Oliva ja s’havia adherit i es va informar que encara no, que hi havia de temps fins al dia 5 de febrer. Ens van dir que estaven treballant en això... i ja no tenim cap informació més.

 

A Projecte Oliva, el Govern de Compromís-PSOE no ens demana parèixer (tot i ser la força més votada amb 6 regidors). No obstant això, fem pública la nostra proposta:

 

1. Per millorar l’agilitat en la gestió d’aquestes ajudes, considerem important crear una Oficina d’Atenció especialitzada per tramitar les sol·licituds dels autònoms d’Oliva, oferir informació i resoldre dubtes amb eficàcia. És molt important que aquestes ajudes es gestionen amb la major celeritat possible.

 

2. Constituïda aquesta infraestructura, l’Ajuntament d’Oliva hauria d’establir la seua pròpia línia d’ajudes directes (per sostindre el teixit empresarial i comercial en aquest moment de congelació) i preparar ajudes indirectes per reactivar l’activitat (quan la situació epidemiològica ho permeta).

 

3. Establir una bateria d’ajudes de foment financer indirecte, açò és, exempcions fiscals ens impostos i taxes municipals que afecten a l’activitat econòmica.

 

Sobre aquest punt tercer, des de PROjecte Oliva hem insistit en nombroses ocasions. Però, els grups Compromís-PSOE sempre s’han mostrat contraris per considerar que es preferible la subvenció a l’exempció. Projecte Oliva entenem és la combinació d’ambdues tècniques les que poden aportar una resposta eficaç. L’Ajuntament d’Oliva te un problema en la gestió administrativa (un problema de potència que és per tots de sobres conegut, que des de PRO sempre hem pensat que deu ser la prioritat de tot Govern local). Sabent d’aquestes dificultats, Oliva pot respondre millor fent exempcions que no gestionant subvencions. Clar, per al govern és molt golós i atractiu donar ajudes...

 

Per dos vegades el Govern ha votat contra la nostra proposta d’eximir de la taxa per taules i cadires dels bars i restaurants d’Oliva (Plenaris d’abril i novembre de 2020). És urgent que al pròxim Plenari es torne a considerar aquesta proposta. Sobretot ara que fa quasi 1 mes que l’hostaleria està tancada a Oliva.

 

El grup Projecte Oliva continua lamentant l'hermetisme i opacitat del Govern d’Oliva(que ja són els seus trets definitoris) i demanem que es consideren les nostres aportacions que fem ara públiques.