Comissió de seguiment: Després de mesos d'inactivitat els venen les urgències, i tot sembla apuntar que busquen un tancament en fals de la qüestió

Compromís i PSOE volen donar carpetada a la Comissió de Seguiment dels Expedients de les obres de la casa d'Ana Morell

 Després de mesos d'inactivitat, ara venen les urgències. La Comissió de Seguiment dels Expedients de les obres de la casa de la Vicealcaldessa Ana Morell es va tornar a reunir ahir, 13 de maig, després de cinc mesos d'inactivitat.L'última vegada que el president de la comisió, Josep Escrivà (Compromís), la va convocar va ser per al dia 16 de desembre de 2020. Des d'aquell moment, silenci total. I ara, de repent i sense motiu, el president i el representant del PSOE, Miguel Monzonís, mostren una pressa desmesurada en la finalització de la dita comissió. Com si els molestara el funcionament de la mateixa.

 

Joan Mata, regidor de PRO: «Esperem que estes premures d'última hora no siguen el preludi d'un tancament en fals de la tasca de la comissió, fruit de fosques negociacions entre Compromís i PSOE. Perquè hui ja hem tingut un tast del "rodillo" de la seua majoria en una qüestió tan aparentment trivial com les dates d'entrega de conclusions (fixada unilateral i inflexiblement per al proper dia 20). Seria una vertadera llàstima que tots estos mesos de treball, i totes les energies dedicades, hagen sigut un simple "paripé" per a donar una falsa pàtina de transparència a un tema altament incòmode per a l'actual equip de govern.».

 

La sessió d'ahir tenia com a finalitat aprovar les actes de l’11 i 16 de desembre i preparar les pròximes convocatòries amb la finalitat de determinar una data per presentar les conclusions dels distints grups municipals.

 

El regidor de PRO, Joan Mata, proposava el 31 de maig com a data per presentar les conclusions definitives. Proposta que estava recolzada pel representant del Partit Popular. El regidor de Projecte Oliva proposava aquesta data atenent tant al fet que des de fa 5 mesos no es convocava la Comissió, com pel fet que, per motiu personals, en les pròximes setmanes tindria menys disponibilitat. El regidor de Projecte Oliva és l’únic membre de la Comissió que no rep salari per part de l’Ajuntament, ni cap compensació per la participació en la Comissió de Seguiment. No obstant això, no ha faltat a cap sessió.

 

Però, els dos grups del govern municipal (Compromís-PSOE) s’han mostrat inflexibles, imposant la seua "proposta" de presentar les conclusions el 20 de maig, amb la intenció de concloure precipitadament la Comissió en el Plenari de maig.

 

Els regidors de PRO i del PP, tenint en compte que la presidència ha estat 5 mesos sense convocar la Comissió, han insistit en la conveniència de reconsiderar tanta precipitació repentina, ja que segons els terminis acordats en la constitució de la mateixa, encara queden 80 dies per a que legalment s’exhaurisca el termini. Els regidors de PRO i PP només demanaven que les conclusions es presentaren el 31 de maig (11 dies de diferència), entre altres coses, per circumstàncies personals d’un dels membres, que no te dedicació en l’Ajuntament.

 

El Govern no s'ha dignat a considerar la petició de l’oposició. El punt de l’ordre del dia era "acordar" la data de presentació de les conclusions, però ha quedat clar que el Govern de Compromís-PSOE no buscava cap acord, sinó que portava les seues dates pactades internament i s'han limitat a imposar-les.

 

No obstant això, més enllà d’aquesta desconsideració que no deixa de ser anecdòtica i una més de les que el Govern d’Oliva fa constantment a l’oposició en aquesta legislatura, aquestes presses sobrevingudes i el tarannà poc dialogant del president de la Comissió, Josep Escrivà (Compromís), deixa entreveure que aquests comportaments són el vel que cobreix un fons més preocupant.

 

El Govern d’Oliva no ha donat uns motius raonables per a mostrar-se inflexible en les dates. La Comissió de seguiment de les obres de la casa de l'actual vicealcaldessa, intenta esbrinar els fets d’un assumpte que està en el debat públic, i que preocupa per les possibilitats de que la Sra. Morell, haja pogut fer obres il·legals en la seua propietat, a banda d'altres coses políticament ressenyables. Aquesta Comissió és una garantia de transparència i que pot aportar llum als fets. Qui no té res a amagar no hauria de tindre-li por a una comissió d'estes caracterítiques, al contrari. Però el comportament observat durant les sessions mostra que Compromís (a diferència de la legislatura passada) s'ha limitat a aparentar un cert interés per la transparència i la veritat dels fets. Però tot apunta que aquesta investigació sobre la seua sòcia de Govern l'incomoda i procura que passe sense pena ni glòria, i que no alce massa revol.

 

Un cas que va derivar en què Ana Morell portara a David González, i a l'exportaveu de Compromís Vicent Canet, als tribunals (un govern de querellant i querellat), cada vegada sembla que siga un assumpte incòmode per a l’estabilitat que volen tancar apressuradament i per la porta de darrere (en fals). El PSOE ha intentat defendre la seua líder, Compromís arxivar per la via ràpida i que «nada cambie».

 

Més enllà de l’anècdota de les dates, és molt preocupant el desinterés que ha mostrat Compromís en saber la veritat i fer-la pública. Com també el comportament erràtic i poc dialogant que ha mostrat Josep Escrivà des de la presidència.

 

 

 

* La comissió la formen Josep Escrivà (Compromís), Miguel Monzonís (PSOE), Joan Mata (PRO) i Salvador Llopis (PP).