Entrevista a Yolanda Pastor en El Nostre Oliva

Entrevista a Yolanda Pastor realitzada en el periòdic El Nostre Oliva, al número de desembre de 2021. Ací, la transcripció de l'entrevista en versió digital.

"La legislatura està essent un temps perdut, sense planificació ni gestió"

Yolanda Pastor és la portaveu de Projecte Oliva en l'Ajuntament d'Oliva. Malgrat ser la força més votada a les passades eleccions municipals amb més de 3.100 vots, un pacte a última hora entre Compromís i PSOE a València li va arravatar l'alcaldia.

Ella segueix amb moltes ganes. 

Quina valoració fas del que porteu de legislatura?

Aquesta legislatura ve molt marcada pel “pacto a cambio de nada”, això ho ha condicionat tot. En maig de 2019 es partia d’una situació de solvència econòmica i el terreny preparat per iniciar la via reformista que l’Ajuntament necessita. Fet el pacte del pseudo-botànic, l’ordre de prioritats es dinamita. A partir d’eixe moment veiem a un González preocupat per vore quan aplegava el moment d’anar-se’n, i un PSOE que es marca com a prioritat rosegar des de dins a Compromís per recuperar l’egemonia de l’esquerra. Compromís varat i desubicat. PSOE en la seua pròpia ambició. Clar, tot això fa que les necessitats de fons del municipi passen a un segon o tercer pla. No hi ha el clima dins del govern per afrontar-ho. Aquesta legislatura està essent un temps perdut, sense planificació ni gestió. Feia temps que no es notava una falta de projecte de ciutat tan clar.

 

Creu que s’ha portat bé la situació tan difícil que hem passat pel tema del Covid-19?

Primerament, cal emmarcar bé la realitat. Açò ha sigut una pandèmia mundial sense precedents on els principals actors han sigut la UE, l’Estat i, a Espanya, sobretot, les autonomies. El paper dels Ajuntaments ha estat més bé reduit, però sobretot, i això sí ha sigut important, el poder estar al costat dels veins, conéixer les seues necessitats i, dins les possibilitats d’una Ajundament, oferir el màxim possible.

Davant aquesta situació, contrariament al que la sra. Morell va dir a este periòdic, vam enviar una carta a l’Alcalde posant-nos a la seua disposició per al que necessitara i, inclús, vam presentar una bateria de propostes per si ajudaven a prendre decisions. El govern mai ha contat en l’oposició per a res, i en el tema de la pandèmia, tampoc. El govern interpretava que en eixos moments la nostra feina era callar i otorgar. I això tampoc és. No se’ns ha escoltat i no se’ns ha informat de la situació com calia en moltes ocasions. Tot denota una por a no ser protagonistes de la situació. Pense, sincerament, que el govern ha volgut fer de la crisi una oportunitat, però una oportunitat partidista. I clar, així no sempre s’han pres les millors decisions.

 

 

Què haguera fet vosté si haguera sigut l’alcaldessa?

Per començar, haguera fet un consell de crisi on totes les forces polítiques estigueren representades, i el tècnics municipals i externs estigueren també presents. D’aquesta forma, haguera procurat decisions ben consensuades i haguera sumat esforços.

Un cas concret fou el protocol sanitari. El govern va portar a pleno un protocol i, sense donar-nos oportunitat a res, el van implantar. Ens vam abstindre, clar, no ens havien donat oportunitat a res.

L’aplicació d’aquest protocol, després, fou molt millorable. No s’acompassaven bé les situacions sanitàries amb l’aplicació del mateix. Com fou el cas de l’Hort de la Bosca o al Font Salada.

A més, aquest protocol es basava en una instrucció de l’Estat, de març de 2020. En aquell moment es pensava que la principal via de contagi era el contacte en superfícies. Mesos més tard, quan ja s’havia explicat que la principal via de contagi eren els aerosols, l’Ajuntament d’Oliva continuava aplicant el protocol de 2020. En aquell moment, nosaltres vam dir que dedicarem els esforços a assegurar una adequada ventilació i no a arruixar en lleixiu els carrers del polígon a les 6 del matí.

Què haguerem fet, doncs el que anavem proposant conforme avançava la pandèmia. Era més important crear una brigada d’informació, que garantira que els restaurant i locals comercials tingueren l’adequada ventilació que arruixar lleixiu al carrer.

I en quant a les ajudes als sectors afectats. Ho hem dit sempre i ho hem proposat en Plenaris. No te cap sentit que el govern cobre impostos als hostalers per després donar-los una ajuda. Era més senzill no cobrar els impostos i així no saturavem a l’Administració. Haguerem apostat molt més per l’agilitat de les mesures, l’actualització dels protocols i hauriem compartit més i millor informació amb totes les parts.

 

 

Fa falta una reforma total de l’Ajuntament d’Oliva per optimitzar els recursos i millorar l’atenció del ciutadà?

Persupost, i ho portàvem al nostre programa electoral. Dos punts clau assenyalavem: esclarir els desmans urbanístics i iniciar la gran reforma administrativa. Açò és molt clau, perquè no es pot avançar sense posar solució a eixes dos situacions. Fer la gran reforma administrativa és imprescindible, molt necessària, perquè no es poden dur a terme projectes de ciutat amb solvència sense una administració forta. Però sobretot, l’activitat privada i les necessitats dels ciutadans, que es veuen dia a dia molt resentides perquè l’Administració no xuta.

A més, és una necessitat democràtica. Una administració que cumplisca els terminis, que conteste les solicituds dels ciutadans en temps i forma, que tinga capacitat de complir amb els estandars de transparència és una urgència. L’administració ha de funcionar com un rellotge, amb igualtat i eficàcia.

 

 

Des del seu punt de vista, quins projectes haurien de ser prioritaris per a la ciutat d’Oliva?

Sense la gran reforma de l’administració, el grans projectes i promeses dels governs són una quimera. La capacitat d’executar projectes, ara mateix, és molt reduida. Per això vegem un govern de molta foto i molt de sarao.

Ara mateix, acabar el Pla Edificant de les escoles, que va quedar aprovat en la passada legislatura amb més de 5 milions d’euros, és imprescindible: Aulari d’infantil del CEIP Alfadalí; ampliació del Conservatori; nou gimnàs de l’IES Gregori Maians; reforma de l’EPA; i el CEIP La Carrasca la reforma i rehabilitació integral.

El Centre Olivense, que està degradant-se dia a dia per estar les obres a mig fer. El Teatre Olímpia, que necessita una reforma integral, com venim insistint de fa molt de temps, i Compromís promocionant, sense tirar endavant res.

En qüestions de més alt calat, executar la nova depuradora és necessari, amb tot un pla integral de reutilització de l’aigua. La construcció de la presa del Gallinera, fonamental, perquè sinó el sistema hidràulic planificat no funciona com cal.

I algo molt important seria fer un nou Pla General d’Ordenació Urbana per donar més previsibilitat i transparència al possible desenvolupament de la ciutat. Però sobretot, és molt necessari revisar i planificar un seriós sistema estructural de comunicacions, definint les principals vies de comunicació poble-platja i platges i ciutat amb els municipis veins. Tot això, abans de que l’improvisació, tan habitual i tan lastrant en aquest poble, acabe per impossibilitar un disseny modern i còmode de ciutat i de mobilitat. Conforme vam portar a plenari i va eixir aprovat per unanimitat, la connexió Oliva-Piles per la costa no pot reduir-se a un camí rural, ha de fer-se una avinguda amb conforme la que ve de les platges, connecant els municipis per la costa amb tots els equipaments i infraestructures.

 

 

Caldria consensuar en totes les forces polítiques locals un llistat de projectes necessaris per Oliva perquè independentment de qui governe puga fer realitat?

La legislatura passada es va fer. Es van fer una memòries valorades de les necessitats urgents que tenia la ciutat, de tal forma que, governara qui governara, hi hauria un camí obert i a seguir. I sobretot, es tindria tot adequadament planificat per a que quan vingueren diners d’altres administracions, tindre-ho tot previst. Per exemple, l’acabament del passeig Joan Fuster, aparcaments al casc antic, adequació de l’Hort de la Bosca, Mitja Galta, Centre social de la platja, etc.

Ara mateixa, tots eixos projectes estan parats. Oblidats en algún caixó. L’actual govern Compromís-PSOE ha recuperat les velles formes de governar: fer iniciatives sense consensuar en ningú i desconsiderar tot el planificat. I així, pues com sempre: uno entra fa lo seu, i ve un altre i ho desfà i fa lo d’ell. L’eterna roda, equivocada. I més preocupant encara, gastant tots els diners de la vidriola, sense consensuar res amb ningú.

 

 

El proper 2022 arriba a la finalització de l’eixida sud de l’AP-7 i, per tant, l’actual N-332 per dins d’Oliva es podrà transformar. Què creu que s’hauria de fer?

Hi ha que pensar molt bé el que s’hauria de fer. Crec que si et diguera que el que cal fer és ampliar voreres i posar arbres quedaria molt bé, però no seria prudent. És evident que pot convertir-se en un boulervard i ser una via de comunicació principal, i per això, és necessari tindre una bona previsió estructural del dissèny de la ciutat. Això és el que en l’anterior pregunta t’apuntava.

Què fer amb l’actual N-332 al seu pas per Oliva és algo que cal estudiar molt bé, valorant totes les opcions i conseqüències.

 

 

La millora del transport públic és una de les demandes ciutadanes. De quina forma creu que es podria solucionar el tema dels enllaços amb autobús Gandia-Oliva i seguir reivindicant el tren de Gandia fins a Oliva?

El transport públic entre municipis és una competència autonòmica i el tren, de l’Estat, i crec que per als polítics que estan en eixes estàncies els importa ben poc Oliva. Són massa anys de ninguneig. Recorde en el plenari d’investidura, quan la sra. Morell li deia a González que el seu pacte era necessari perquè els seus partits manaven a Madrid i a València (això denota que els Ministres es guien per interessos partidistes i no per necessitats dels ciutadans, no?). La realitat és la que és, i el transport a Oliva és lamentable.

Oliva s’ha de saber reivindicar millor. Anar a València o on siga, amb insistència i pressionar pels interessos de la ciutat. Algú creu que el pseudo-botànic d’Oliva, amb tot lo agraïts que deuen ser amb els seus superiors, van a ser reivindicatius i valents front al Botànic? Clar que no, tot al contrari. Oliva s’ha de fer valdre i saber introduïr amb l’agenda autonòmica i Estatal les necessitats de la ciutat.

 

 

L’economia d’Oliva fins ara ha estat basada en l’agricultura i el turisme. De quina forma creu que s’hauria d’encarar el futur de la ciutat?

L’agricultura i el turisme continuen sent molt importants per a la ciutat. El sector serveis a Oliva és important. I la transformació de l’economia és fonamental, la seua industralització; però això és competència de la Generalitat i l’Estat.

Per millor l’economia local, també és molt important, agilitzar l’administració. Ara mateixa, emprendre en Oliva o fer una obra en Oliva és una odisea. No tenim les condicions per atraure inversions. Això s’ha de treballar moltíssim. És capital.

A més, dissenyar millor les platges, la seua comunicació, la urbanització, el manteniment i els serveis és clau perquè les platges atraguen visitants i empresaris.

La industrialització la deuen impulsar altres estàncies, però Oliva ha de millorar la seua preparació i funcionament per ser atractiva. Vivim en un món obert. Competim per atraure contra altres municipis del nostre entorn. Hem d’estar millor preparats.

 

 

Un altre tema important és la neteja ciutadana i la millora dels jardins i espais públics. Com abordaria aquesta qüestió?

Els serveis bàsics són essencials per a la ciutat. És important que el nou contracte de la neteja i de recollida de fem ixca ja. Vivim una situació insostenible. Respecte als jardins, hi ha que racionalitzar, ser conscients de la capacitat de manteniment que disposa l’Ajuntament d’Oliva. Aquest govern està fent jardins per tot arreu però després no els poden mantindre. Això és un fracàs. Hi ha que ser raonable, no mirar sols el titular.

Per a tindre aquestes dos qüestions ben previstes cal tindre un pressupost ben elaborat i que assegure la possibilitat i viabilitat a mig termini de poder mantindre i cuidar la realitat de la ciutat. Els pressupostos no miren per això, i això és una nota molt important de quines són les prioritats del govern.

El govern d’Oliva està preocupat per la foto i la promoció. Per tant, inagurar parcs, carregar jardins… no. El manteniment i neteja i la cura dels parcs ha de ser algo que passe quasi desapercebut. La gent no vols flors d’un dia, vol ixir al carrer i vore la seua ciutat neta i asseada. I que vore l’estat de la seua ciutat no siga motiu de preocupació.

 

 

Finalment, com li agradaria que el govern municipal abordara la recta final de la legislatura?

Des de PRO esperem poc d’aquest govern. Així ho han demostrat durant tota la legislatura. S’han trobat les arques sanejades després del despilfarro que van fer Compromís-PSOE abans de 2015. M’agradaria trobar-me amb un govern més sensat, més dialogant i més humil, que sapiguera valorar les propostes de l’oposició no rebutjar-les de pla. Un govern que no estiguera en constant campanya electoral i que es parara a planificar bé una estratègia de ciutat. Però crec que ja és tard per a tot açò.

Només voldria que, per fi, aprovaren un pressupost en condicions, que no han fet durant tota legislatura, que pararen les pujades d’impostos sense millora alguna, i que escoltaren més la veu de la gent, el sentir real del que viu la gent d’Oliva dia a dia i que no estigueren tansols escoltant-se entre ells i preocupats per callar a l’oposició. En definitiva, m’agradaria un bot qualitatiu que redundara en una millora de la ciutat. Però a estes altures no ho veig possible, malauradament.