Com funciona el Govern d’Oliva? Exemple I: Comitè de Seguretat i Salut, a presses i correres

Com funciona el Govern d’Oliva? Exemple I: Comitè de Seguretat i Salut, a presses i correres

 

En aquesta setmana caòtica, en la qual les Comissions Informatives s’han vist desplaçades de les seues dates de convocatòria ordinàries perquè més de la mitat del Govern se n’ha anat 3 dies a FITUR, faltava la celebració extraordinària del Comité de Seguretat i Salut, que s’ha celebrat aquest matí.

 

El Comitè de Seguretat i Salut és un òrgan paritari i col·legiat de participació i consulta regular i periòdica de les actuacions de l’Ajuntament en matèria de Seguretat i Salut. Aquest Comitè, format pels Sindicats, per PRO, PSOE i Compromís, no es reunia des del 7/06/2021, quan encara era presidit per David González. En l’actualitat el presideix Josep Escrivà (Compromís) i hui s’ha celebrat una sessió convocada amb caràcter d’urgència. Per part de PRO ha assistit Yolanda Pastor.

 

La Convocatòria extraordinària celebrada hui tenia com a únic punt l’Aprovació del Protocol de Prevenció i Actuació en casos d’Assetjament Laboral. Sorprenentment, del partit Socialista no ha vingut ningú.

 

El sindicat CC. OO. i PRO no havíem rebut el document del Protocol, pel que hem fet saber a la presidència que difícilment podíem donar la nostra aprovació a un protocol que desconeixíem.

 

Josep Escrivà ha dit que s’havia de votar sí o sí, perquè necessitava enviar-ho a la Inspecció de Treball. En aquest moment, hem descobert que la Inspecció de Treball havia reclamat aquest protocol, a l’Ajuntament d’Oliva, al mes de desembre. A corre-cuita, Escrivà, va demanar a una empresa especialitzada en la seguretat laboral, que elaborara un protocol per enviar-lo i complir amb el tràmit.

 

Però, per poder complir amb l’expedient, és necessari que aquest protocol siga aprovat pel Comitè de Seguretat i Salut. Projecte Oliva ha manifestat que podem entendre la urgència, però un protocol contra l’Assetjament Laboral mereix un estudi més a fons i aprovar-lo una vegada es considere que és un protocol complet i de qualitat. No podem manifestar el nostre acord o desacord a un Protocol que desconeixem.

 

Per això, pensàvem que el Comitè mereixia convocar-se adequadament, amb tota la documentació i la possibilitat d’haver fet un estudi previ abans de votar.

 

Escrivà volia votar-lo, a la força, encara que, dos membres del Comitè, no disposàrem de la documentació a aprovar. A la fi, el Comitè de Seguretat i Salut ha quedat suspès, i hem hagut de saber hui, anant-anant, que:

 

 

1) Que l’Ajuntament d’Oliva no disposa del Protocol de Prevenció i Actuació en casos d’Assetjament Laboral.

 

2) Que la Inspecció de Treball va reclamar la remissió d’aquest protocol i l’Ajuntament, al no tindre’l, va haver de fer-ne un d’urgència. El termini que la Inspecció de Treball va donar al regidor de RRHH, Josep Escrivà, acaba la setmana que ve i les multes per no tindre’l poden ascendir de 6.000€ a 200.000€.

 

3) Que la funcionària que exerceix com a secretària del Comitè fa mesos que està de baixa i la funcionària que la substituirà en les seues funcions encara no ha estat nomenada en el càrrec. Per això, aquesta treballadora, tot i la bona voluntat, que és d'agrair, no pot legalment exercir aquestes funcions. Sols es necessita que el regidor Josep Escrivà la nomene!

 

 

 

Des de PRO valorem molt negativament tot l’ocorregut aquest matí. És una mostra més del funcionament caòtic i improvisat del Govern d’Oliva. Considerem que:

 

a) Feia 6 mesos que no es convocava el Comitè de Seguretat i Salut i, la urgència d’una possible denúncia de la Inspecció de Treball, ha portat a que el regidor Josep Escrivà haja de convocar-lo a presses i correres, i mal convocat, ja que tots els membres del Comitè no disposàvem de la documentació a votar.

 

b) El grup municipal PRO sempre ha participat dels òrgans col·legiats i, especialment durant la pandèmia, ha participat activament d’aquest Comitè de Seguretat i Salut. Per això, exigim el degut respecte, i que els òrgans col·legiats no siguen tractats com un pur tràmit necessari per complir amb l’expedient. El Govern d’Oliva deuria creure en el diàleg i el consens. Tots els dies obrim el nostre despatx i el regidor de Recursos Humans podria haver-nos informat del requeriment de la Inspecció de Treball i haver treballat aquest protocol amb totes les parts.

 

c) Pensem que el Govern no pren seriosament aquests òrgans col·legiats: Compromís, qui presideix, no convoca com cal i no dóna el tractament respectuós que els membres del Comitè mereixen. El PSOE ni assisteix.

 

 

Fa mesos, anys ja, que denunciem que el funcionament del Govern d’Oliva, en aquesta legislatura, no està sent l’adequat. Uns, superats; altres amb més preocupació per les fotos que per altra cosa. A la fi, la gestió i el funcionament de l’Administració està ressentint-se. Malauradament.