De les modificacions pressupostàries: S’anuncien inversions, que venen eleccions

 

El Plenari municipal de juny, celebrat definitivament dilluns 11 de juliol (després de dos suspensions per dificultats de posar la documentació a disposició de tots els regidors en temps i forma), va tindre com a tres dels punts més importants del debat, l’aprovació de modificacions pressupostàries per valor de 7’7 milions d’euros. Quasi res.

 

   Dels tres punts, el grup municipal Projecte Oliva vam votar en contra de dos, i a favor d’un. Les modificacions pressupostàries, al Plenari, es porten a debat i votació com una relació acumulada de propostes entre les quals en algunes estem d’acord i en altres no. Però, no se’ns dona opció a votar individualment les propostes sinó el pack complet i això porta a que se’ns obligue a votar un todo o nada, sumat a que no se’ns ha demanat cap parèixer ni opinió sobre el que pretenen fer. El punt al que sí vam votar favorablement tota la corporació, per unanimitat, fou el de les modificacions pressupostàries per a la reparació de camins rurals per valor de 640.100€. Tot i que en cap moment se’ns havia informat de quins camins anaven a incloure’s i quins no i per què (com en tot), pensem que és una inversió necessària.

 

 

 

Diners de tots, decisions d’uns pocs

Amb els seus 11 regidors, el Govern Compromís-PSOE fa el que li dona la gana, demostrant ser el govern menys dialogant dels últims temps a Oliva. Des de l’inici de la legislatura estem denunciant aquestes actituds poc edificants i de tan curtes mires, però és menester insistir en com d’escandalós és que un Govern municipal vullga utilitzar 7’7 milions d’euros dels estalvis del poble sense demanar el seu parèixer a la resta de la Corporació.

 

 

   Com dèiem, les propostes de modificacions pressupostàries venen en packs indivisibles, i el que es presenta al plenari són una relació de propostes, més o menys definides (més menys que més), i que obliguen a ser votades en conjunt. Es dirà: que no voleu que s’invertisca en el poble? Clar! Això i més! Però eixa no és la qüestió. La pregunta deuria ser: Amb recursos escassos, amb capacitat de gestió limitada, en un moment d’alçament de les regles fiscals, fet que permet que es puga gastar sense limitacions legals, quines serien les actuacions que consideraríeu prioritàries? Vist així, des de Projecte Oliva hauríem fet un altre plantejament. Però no sols això, sinó que el que ha faltat ha sigut un vertader programa d’actuació d’aquest equip de govern, un projecte de ciutat que no s’ha vist per cap lloc en tota la legislatura i que ara, com que venen eleccions, s’anuncien inversions pràcticament impossibles de materialitzar.

 

 

Per a PRO, hi havien altres prioritats

Nosaltres haurien destinat els esforços a: una rodona a l’altura del Club de Tennis, per resoldre problemes de trànsit; destinar els fons necessaris per acabar i resoldre els marrons, múltiples, de les distintes urbanitzacions a mig fer que hi han a la ciutat; millora del clavegueram, però no anunciar ara diners per a fer un estudi, sinó haver començat a principi de legislatura per tindre resultats ara, com sempre hem dit en Projecte Oliva; resoldre el problema ambiental que suposen els aliviaderos que aboquen al Vall de les Fonts, omplint-lo de tovalloles a cada ploguda; fons i esforços per acabar el bar del trinquet; habilitar llocs d’assaig per a les bandes d’Oliva; la reforma integral del Teatre Olímpia; acabar el Centre Olivense, que ja no és sols una qüestió de patrimoni sinó també de salubritat i seguretat. Molt important, la carretera Piles-Oliva per la costa (tan anunciada i tan oblidada ara) fer-la amb els fons de Diputació promesos i complementats per fons municipals, conforme a la moció que PRO vam presentar en 2020, resolent així els problemes de canalitzacions de residuals i d’estesa elèctrica, garantint també la connexió segura per a vianants i ciclistes. Així tot el seguit de propostes que PRO hem anat llançant durant tota la legislatura, que tenen una intenció de mig termini en vistes a resoldre problemes estructurals, problemes que te aparcats aquest govern que ànsia la immediatesa resultona.

 

 

 

 

La liquidació de 2021 delata el que passarà enguany

A més de tot l’exposat, en veure eixos titulars de «El gobierno de Oliva invertirá 7’7 millones de euros», és necessari baixar el baló, alçar el cap i observar el que realment és aquesta jugada. Queden 11 mesos de legislatura, hi ha una gestió ordinària que no es pot descuidar i unes urgències que comencen a rebentar-li al govern als peus, com el problema urbanístic del PAI Camí al Mar-2 o la possible demanda de FCC a l’Ajuntament pels pagaments pendents d’aquest amb l’empresa de la recollida de fem; d’açò i més ja en parlarem en una altra ocasió. La qüestió és que entre unes coses i altres, l’Administració municipal, falta d’organització i direcció clara, no podrà gestionar-ho tot.

 

 

   La liquidació de l’any 2021 n’és una bona mostra. La liquidació és un document tècnic que dona compte de com s’ha gestionat el pressupost de l’exercici quan aquest acaba. L’any 2021, que el govern d’Oliva també va anunciar sucoses modificacions pressupostàries, la liquidació va demostrar que, pràcticament el 50%, 3’5 milions d’euros, no van poder ser executats. Així que, el fet que el Govern dote de molta pompa als anuncis d’inversions milionàries, no assegura que vagen a fer-se. Més bé, aquests desproporcionats anuncis són una mostra més del distanciament del Govern d’Oliva amb la més pura realitat, a la que li fugen la mirada. 

 

 

   Els titulars més bé podrien traduir-se en: «El govern trau de la vidriola 7’7 milions d’euros i els posa al pressupost, i ja veurem com els gasta». Després, gestionar-los és molt més complicat. El govern d’Oliva ha hagut de tornar més de 3’7 milions d’euros del Pla Edificant per a la reforma de les escoles, per incapacitat d’executar-los. I les ajudes als hostalers, recorden, no van ser capaços de fer més que una convocatòria convertint-se Oliva en el municipi de La Safor que és diners va tornar a la Generalitat. A més a més, algunes de les modificacions anunciades ara són les mateixes que s'anunciaren en exercicis anteriors. Què ha passat? Doncs que no van arribar a executar-se, com la pista del Poliesportiu o les millores al Centre de Salut. Amb aquests antecedents, dir que van a gastar 7’7 milions d’euros sona a pura fantasia. 

 

 

La mare de totes les batalles: qui executarà els diners?

 

Però, aquesta magna mobilització de fons pot tindre també una altra lectura. La de postergar uns mesos l’inici del foc d’arcabusseria. L’aprovació d’uns pressupostos municipals, llevar i posar diners a uns i altres, sempre és problemàtic. El pressupost d’enguany ha sigut un document purament tècnic, però, amb deficiències que ja comencen a veure’s com la insuficiència de diners per poder pagar la llum i el gas d’alguns edificis municipals. Ara que no s’apliquen les regles fiscals de l’Estat, és a dir, es pot gastar sense limitació, el Govern d’Oliva te, amb els més de 10 milions d’estalvis acumulats (gràcies a la bona gestió del Govern anterior), una oportunitat única per resoldre molts problemes. Així les coses, ara és molt més senzill repartir cartes abans de començar la mà. Tots tenen el que voldrien. Tots contents.

 

   D’inici, per tant, hi ha diners per a tots. La guerra vindrà a l’hora de veure què es fa i que no es fa. Els recursos són escassos. Tot el caudal de fons ha de passar per l’estret canal de la debilitada administració local, i ací vindran les colzades. Posar diners per a tot, ara, és molt fàcil. Executar-ho estarà més amarg.

 

   Tant debò es poguera fer tot. Però te mala pinta. Ara li venen les presses a un Govern que ha estat entretenint-nos en saraus polítics tot aquest temps, descuidant l’atenció dels problemes vertaderament importants que ha d’afrontar la ciutat d’immediat si es vol guanyar el futur amb solvència. El contracte de la neteja de platges, de neteja viària i recollida de residus, continua pendent. Només açò, ja ocupa, i molt, al departament d’intervenció i contractació, per on, inevitablement hauran de passar tots els fons abans d’utilitzar-se. Molta tomaca. Realment el govern s’ha fet un plantejament seriós i realista? O sols busca el titular electoralista?

 

 

 

Cadascú la seua roda de premsa

Aquest Govern que en 2019 es va embridar a la força entre Mònica Oltra i Ximo Puig, per assegurar-se la parcel·la de poder d’Oliva, «A cambio de nada», comença a exterioritzar ja la debilitat que sempre l’ha caracteritzat.

 

   Un govern unit, o al menys aparentment, hauria anunciat aquesta mobilització de fons en una roda de premsa conjunta. Com la que van fer David González i Ana Morell en 2021, aparentant normalitat. Què teatral és la política!

 

   Enguany, el PSOE per un costat, i Compromís per l’altre, han eixit a donar la mateixa notícia de les modificacions pressupostàries. Ha sigut realment divertit això. Com si fora una parella que diguera: «ens portem bé perquè no ens vegem mai». Com pararem! I açò comença ara. Als Plenaris, ja comencen a asomar les sarbatanes... i apunten al coll.

 

 

   I tornant a la qüestió de com executar els fons que ara es mobilitzen, queda clar que la brega vindrà en discutir quines inversions es faran i quines no. Te pinta que Compromís, debilitat i sense lideratge, poc tindrà a fer davant un PSOE que se’l menja pels peus, tenint les claus de contractació i hisenda en la seua mà. Malauradament, el PSOE ha demostrat que no te cap projecte de ciutat sinó polític. L’objectiu és mantindre’s en el poder i fer polítiques rendibles electoralment. Com sempre han fet, posant baix la catifa els problemes importants i deixant-los podrir. Però molts d’aquells problemes hui ja fan tanta olor que no es poden continuar ocultant. Aquesta legislatura, un temps perdut. Una oportunitat perduda. Oliva li perd el compàs als temps.

 

 

 

Es necessita un govern que mire els problemes a la cara

Oliva necessita un govern que mire els problemes a la cara. Que sense estridències els afronte i que dedique temps a la resolució de mals endèmics. L’actual forçada coalició passarà a la història com la dels parcs i jardins. Actuacions purament epidèrmiques, que no van a l’arrel del problema. Ens estan venent que estan canviant el poble i no és així. Un vaixell que s'enfonsa no es repara amb pintura, per molt acolorida que siga.

 

   Oliva necessita un govern que es pose mans a l’obra. Que a aquest vaixell a la deriva li repare les fuites, canvie taulons en mal estat, agafe el timó i assegure el funcionament òptim de tota la tripulació. Sols així es pot arribar a bon port. Llàstima de legislatura, s’haurien pogut fer passes molt importants.

 

 

   Projecte Oliva està i estarà per a ser un instrument de reforma de l’Ajuntament d’Oliva i transformador de la ciutat. Un instrument al servei del poble d’Oliva i no dels interessos de les jerarquies polítiques. Projecte Oliva continua sent més necessari que mai i està obert a tot aquell que tinga alguna cosa que aportar. Obert a tot aquell a qui l’única voluntat que el moga siga aportar el seu punt de vista i esforç per millorar la ciutat. Obert a qui continue creent que les coses es poden fer d’una altra forma. Obert a qui continue creent en Oliva. 

 

 

 

Vídeo d'enllaç al Plenari