El Govern d’Oliva porta un mes de retard en la contractació dels peons agrícoles per a la neteja de les séquies i valls

El Govern d’Oliva no va comunicar a temps al Ministeri de Treball l’aportació municipal de 16.450,69€ per a la contractació dels peons agrícoles i això ha ocasionat que es perda tot el mes de juliol de treball per a 28 treballadors agrícoles en atur

Com cada any, l’Ajuntament d’Oliva s’acull a la subvenció del SEPE per a la contractació de peons agrícoles per a la neteja de séquies i valls durant la temporada d’estiu. La contractació s’hauria d’haver realitzat a principis de juliol. Però, a punt d’entrar en agost, encara no s’ha efectuat la contractació.

 

El 28 d’abril, el Ministeri de Treball i Economia Social va comunicar a l’Ajuntament d’Oliva que, per al 2022, podria ser subvencionat amb 176.838€. Aquesta aportació, l’Ajuntament deu complementar-la amb fons propis per cobrir l’adquisició de materials per als treballadors. Els fons que l’Ajuntament d’Oliva ha d’aportar enguany són 16.450,69€.

 

Així les coses, l’Ajuntament d’Oliva contractaria a 25 peons agrícoles i 3 capatassos, que treballarien durant tres mesos, de l’1 de juliol al 30 de setembre, en tasques de neteja de valls i séquies del terme municipal, com s’ha fet els últims anys.

 

Tot i que per part del Ministeri de Treball estava tot llest per atorgar la subvenció per a que l’Ajuntament d’Oliva procedira a la contractació immediata dels treballadors agrícoles en atur, degut a que l’Ajuntament no havia fet l’aportació dels corresponents 16.450,69€, la subvenció no es podia atorgar a principis de juliol, quan corresponia.

 

El Govern d’Oliva sabia d’aquesta subvenció i de la necessitat de complementar-la amb diners municipals des del 28 d’abril de 2022, quan se’ls comunica la proposta de resolució. Però fins al 20 de juliol no comuniquen al Ministeri l’aportació d’aquests fons.

 

Per culpa d’aquesta deixadesa del govern Compromís-PSOE, implicats el regidor de Recursos Humans, Josep Escrivà, i el d’Ocupació i Empresa, Kino Calafat, s’ha perdut un mes de feina per als 28 treballadors que es pretenen contractar, atés que aquest pla d’ocupació del SEPE està dissenyat per oferir ocupació de l’1 de juliol al 30 de setembre als treballadors agrícoles aturats.

 

Amb tot, es perdrà un mes de feina per a 28 treballadors agrícoles de la ciutat, s’hauran de tornar fons al Ministeri, per no haver-los utilitzat, i la neteja de séquies i valls del terme d’Oliva començarà a fer-se més tard i menys completa del que correspondria, amb el consegüent risc que això ocasionaria front a les fortes plogudes habituals del final de l’estiu.

 

Yolanda Pastor, Portaveu de PRO: “No trobem una explicació raonable del que ha passat. El govern Compromís-PSOE, una vegada més, fa tard en el que és fonamental per als veïns d’Oliva. Ja els va passar en les ajudes a l’hostaleria, essent Oliva el municipi de La Safor que més diners va tornar; ara els ha passat en les contractacions als peons agrícoles. Mentre ens tenen entretinguts en grans titulars, fan aigües per tots els costats en allò important. La situació és realment preocupant i la ciutadania te dret a conéixer aquesta informació que no trobarà al web municipal”.

 

 

 

 

Cronologia

 

- 28 d’abril de 2022, el Ministeri de Treball comunica a l’Ajuntament d’Oliva la subvenció de 176.838€, que devia ser complementada amb 16.450,69€ de fons municipals.

 

- 1 de juliol de 2022, deurien haver començat els treballs els treballs de neteja de séquies i valls per part dels peons agrícoles que acabarien, com cada any, el 30 de setembre.

 

- 4 de juliol de 2022, l’Ajuntament d’Oliva presenta al Ministeri de Treball la Memòria de necessitat de contractació de 25 peons agrícoles i 3 capatassos. Aquesta Memòria especificava la necessitat de la contractació “al més aviat possible”.

 

- 5 de juliol de 2022 es signa el compromís d’aportació dels 16.450,69€ per part de l’Ajuntament.

 

- 20 de juliol 2022 es comunica al Ministeri de Treball l’aportació municipal corresponent.

 

- A 27 de juliol de 2022 encara no s’ha procedit a la contractació dels treballadors. S’haurien d’haver contractat a 1 de juliol. El Govern d’Oliva ha deixat a perdre un mes de feina per a 28 treballadors agrícoles aturats.