Com s’han fet les obres de “parques y jardines”?

Obres mal executades i amb modificats que han incrementat els preus entre un 16% i un 23%. Aquesta forma de treballar ha d’erradicar-se

Oliva, 4 de maig de 2023

Durant aquesta legislatura hem viscut una hiperinflació d’obres en parcs i jardins. Ningú nega que tot és important i necessari, però a Oliva hi havien i hi han coses més urgents que abordar, com la reforma del Teatre Olímpia, acabar les obres de l’Hort de Palau, o el Centre Olivense, per posar alguns exemples. Però fer política de “parques y jardines” és anar a lo ràpid, visible i lluidor. I ahí han anat a parar molts diners dels estalvis municipals, que ja no tenim, després de la deficient gestió pressupostària d’aquesta legislatura.

 

Però, tot i ser les obres en parcs i jardins les tècnicament menys complexes, en totes hi han hagut deficiències en la seua execució que han derivat en modificats d’obres que han incrementat els costos entre un 16% i un 23%. I defectes molt preocupants com els de la plaça de Sant Roc. Explicarem tres exemples: Les obres del parc de l’Avinguda de València, les obres de la Via Ronda, el Pumptrack i les obres en la Plaça de Sant Roc.

Les obres de la plaça de Sant Roc: Un informe tècnic que recomana no recepcionar les obres

És, possiblement, el cas més greu. Després d’haver-se quedat deserta la licitació, inicialment, posteriorment es van adjudicar les obres a la mateixa empresa que ha executat les obres del parc de l’Avinguda de València, el pumptrack i que va habilitar el solar per al Duna Market per valor de 40.000€.

 

El grup municipal de Projecte Oliva hem hagut de demanar, fins a tres vegades, per escrit, la documentació relativa a l’execució de les obres de Sant Roc. De l’equip de Govern Compromís-PSOE no ens ha estat concedit l’accés a la documentació, però emparant-nos en la llei hem aconseguit fer valdre el nostre dret com a regidors a accedir a l’expedient.

 

A la fi, hem pogut saber que no hi ha acta de recepció (document tècnic que valida que les obres s’han executat conforme al projectat i que els fons municipals han estat degudament justificats). I no sols això, sinó que hi ha un informe tècnic que recomana que no s’efectue dita recepció per deficiències i falta d’execució de moltes partides en l’obra. Les obres han costat 95.000€ a les arques municipals, però contenen els següents defectes:

 

· Estava previst col·locar paviments i rastells nous, i s’han cobrat per l’empresa, però no s’han posat. S’han reutilitzat els que ja estaven sense cap concordancia amb la resta de pavimentació..

  • ·   S’havien de col·locar 11 unitats d’una planta concreta, i només s’han plantat 2 unitats.
  • S’han certificat 30 m3 de terra en quant només se n’han posat 4 m3.
  • El jardí vertical s’havia projectat de 80m2 i l’instal·lat és de 44 m2.
  • La canaleta havia de ser de PVC, és de fundació i no s’ha certificat el compliment de normativa.
  • Havien d’haver 3 bancs dobles, i no hi ha cap.
  • Les papereres i jardineres no són les pressupostades, ja que són de menys preu i amb acabats diferents als projectats.
  • Les pèrgoles de fusta no són les projectades, ja que havien de ser amb laterals i amb biga de ferro i són de fusta i sense laterals.
  •  No s’han justificat les partides de control de qualitat i les de gestió de residus.
  • A més l’informe tècnic conclou dient que el fanal que hi ha davant de la porta principal a l’església presenta desperfectes greus d’estabilitat que podria afectar a la seguretat en la via publica, indicant que deu desmuntar-se i retirar-se immediatament.

 

Les obres de l’Avinguda de València: s’havien adjudicat per 451.000€ i costaran més de 523.000€ (+16%)

D’aquestes obres hem parlat molt, especialment de les deficiències en la construcció que han portat a que encara no s’hi haja portat llum al quiosc, ni s’hi haja aconseguit fer funcionar la font (recorda a la font del passeig-Loygorri, inaugurada en 2007, poc abans d’eleccions també, i que mai ha funcionat. En aquesta legislatura es va anunciar que es repararia, però...).

 

Hi ha més.

 

Hi van haver instal·lats 6 fanals que poc després es van haver de retirar per estar amb poc anellatge al terreny, amb el perill que això comportava. A la fi, les obres han ascendit des dels  451.000€ previstos, fins als 523.000€. I ahí no s’han computat els 60.000€ que ha costat l’escultura, ni el cost del tobogan (li faltava un tobogan...), ni les plaques commemoratives afegides amb posterioritat.

El Pumptrack: retards i un  19% de sobrecost en el que portem d’obra

El terminis d’execució no s’han complit. Les obres van començar el 22 d’agost i estava previst que les obres acabaren en tres mesos, açò és, novembre. Estem en maig i s’acaben d’efectuar rectificacions en el traçat perquè les pendents no eren les adequades. Les obres encara estan en curs, però ja s’ha efectuat un modificat de més de 40.000€, el que suposa que, dels 227.000€ previstos, ja estaríem, al voltant dels  270.000€. El pumptrack d’Ondara, que va ser el que es va emprar com a model, i que va ser executat en 2018 per una empresa especialitzada en la matèria, va costar 75.000€.

La Via Ronda, obres parades i increments en els costos que ja ronden el 23%

Aquestes obres porten un retard considerable, que molts veïns estan patint. Tot i que el motiu principal de les obres, segons s’ha explicat, era sanejar les voreres i arreglar els desperfectes ocasionats per les arrels dels 40 arbres que s’han arrancat, el pressupost inicial no contemplava els anells de formigó que protegiren les arrels del nou arbrat. De moment, i amb el que portem d’obra, ja s’ha passat d’un pressupost de 106.000€ a 130.000€. I encara no han acabat.

Oliva no pot normalitzar aquesta forma d’actuar del govern Compromís-PSOE d’Oliva. A criteri de Projecte Oliva, com sempre hem manifestat, aquesta ha estat una legislatura perduda, ja que hi havia el context idoni, amb una fluïdesa de diners sense precedents, per poder abordar les urgències del nostre municipi. Però el govern d’Oliva ha optat per la via fàcil, la de “parques y jardines”. Malauradament, l’execució de les obres ha estat més que millorable, amb uns resultats preocupants. Aquestes formes d’actuar han de parar, s’ha de canviar la forma de fer les coses.