Respecte a les beques "Un estiu amb l'Ajuntament – Forma't i aprén" de 2024

Després de la polèmica que ha sorgit estos darrers dies amb la publicació de les bases de les beques d'estiu per a estudiants d'Oliva, crec que és més que necessari fer un aclariment i una reflexió al voltant de totes les acusacions que he rebut des del grup municipal del PSPV-PSOE.

 

Les beques formatives per a estudiants es van iniciar en el programa de Diputació "la Dipu et beca", un programa adreçat a estudiants universitaris i de cicles formatius i al que l'Ajuntament d'Oliva es va acollir.

 

Quan la Diputació va deixar d'oferir este programa, des de la Regidoria d'Educació es va decidir continuar un programa semblant, donat l'èxit que havia tingut entre els estudiants d'Oliva. Considere que va ser una decisió molt encertada per part de les regidores anteriors, iniciant-se un programa anomenat "Oliva amb el talent" amb les característiques del programa anterior de "la Dipu et beca" i en la línia de molts ajuntaments, que van continuar apostant per un programa de beques, de caràcter social, amb un gran pes de les situacions socioeconòmiques familiars i situacions concretes com famílies nombroses, monoparentals, així com minusvàlues.

 

Tot un encert per part de la regidoria d'Educació que ostentava en aquell moment Maria Josep Llorens del grup municipal PSPV-PSOE.

 

L'any 2021 hi ha un canvi en les bases de les beques i de les 20 beques, es fa una reserva de 4 beques destinades a dues associacions de la comarca que treballen amb persones amb discapacitat intel·lectual. Se signa un conveni amb estes dues associacions, i la idea em sembla molt bona i en la línia en què es treballa en este Ajuntament, promovent pràctiques d'alumnat universitari, tant d'universitats de la Comunitat Valenciana com d'altres autonomies, alumnat de cicles formatius, alumnat ERASMUS, alumnat de FPB, així com alumnat de centres específics.

 

En totes estes últimes convocatòries hem tingut casos de renúncies voluntàries, de beneficiaris que van estar canviant-se de departaments periòdicament per no poder ser tutoritzats, comunicacions per part de les associacions de què no disposaven de més candidats per a optar a les beques, etc.

 

El dilluns 13 de maig, en Junta de Govern Local, s'informa a tots els membres de la nova convocatòria de les beques d'estiu, anomenades "Un estiu amb l'Ajuntament – Forma't i aprén", on es fa remarca en totes les novetats i indicant-se que sí que es valora com a mèrit la discapacitat físic i/o intel·lectual i que, en cas d'empat per la baremació dels mèrits, la prioritat sobre la beca recau sobre els aspirants amb diversitat funcional. En eixe moment, la portaveu suplent del PSPV-PSOE critica la supressió de la reserva de les dues places per a les associacions que treballen amb persones amb discapacitat intel·lectual i acusen l'actual equip de govern de prendre una decisió discriminatòria.

 

Davant esta acusació, la Secretaria de l'Ajuntament indica que, assignant la reserva de les places únicament a dues associacions, donava peu a poder ser impugnades les beques per altres associacions, per discriminació.

 

En eixe punt, propose com a solució per a resoldre-ho redactant eixe paràgraf de les bases com "reserva del 10% de les places per a diversitat funcional" com, per exemple, hi apareix redactat en convocatòries d'oposicions de la Conselleria d'Educació. La solució resulta satisfactòria per a totes les parts, però es comunica que s'hauria d'iniciar tot el procés des de la convocatòria de les beques i, tota la tramitació per part dels diversos departaments de l'Ajuntament implicats i la Generalitat s'allargaria al voltant del mes i mig i, per tant, no s'arribaria en temps i forma per a tindre enllestides les beques per a este estiu.

 

El dia dimecres 22 de maig celebrem la comissió sociocultural i, novament, el grup PSPV-PSOE, mitjançant la seua portaveu, la Sra. Sansaloni, m'acusa de discriminació en modificar les bases de les beques d'estiu i li explique a la portaveu del grup que es va informar en Junta de Govern d'este tema i que la solució que es va aportar implicava reiniciar el procés des de zero i, ens proposen revertir les bases completament i continuar amb les anteriors bases... però, novament, li comunique al grup PSPV-PSOE que eixa solució implica, també, reiniciar completament el procés.

 

En resum, per aprovar les bases d'esta última convocatòria 2024, s'han revisat els resultats de les beques en les edicions anteriors, intentant fer una valoració i realitzar millores, tot sabent que quan finalitze esta convocatòria es tornarà a valorar i si es considera, per a la següent convocatòria, es faran els canvis oportuns i no sols el referent a la reserva de places per a diversitat funcional. Però m'agradaria incidir en el perill de faltar a la veritat dels fets en el perquè de la modificació de les bases i les futures solucions aportades, sobretot, havent-hi testimonis que poden desmentir el que ha dit la portaveu suplent del PSPV-PSOE en alguns mitjans de comunicació.

 

Jo sempre he cregut en la política per a construir i solucionar i no per a embrutar o atacar a diferència de la Sra. Morell, i és per este motiu que vaig voler encapçalar les regidories d'Educació i d'Hisenda de l'Ajuntament d'Oliva. Com a regidor d'Educació i com a professional de l'ensenyament soc molt sensible a la inclusió i l'atenció integral de les persones amb diversitat funcional, i des de l'Ajuntament s'han d'oferir les millors condicions possibles perquè siga una realitat.

 

 

Mario Vidal (Projecte Oliva), regidor d'Hisenda i Educació de l'Ajuntament d'Oliva.